Topinkomens AEX met 5 procent gestegen: gemiddeld 4,4 miljoen euro

De topinkomens in het bedrijfsleven zijn vorig jaar met 5 procent gestegen. Doordat de bonussen met 23 procent zijn toegenomen, komt het inkomen per bestuurder uit op gemiddeld 4,4 miljoen euro (exclusief pensioenen). Dat meldt De Volkskrant op basis van eigen onderzoek naar de beloning van de bestuursvoorzitters van AEX-bedrijven.

In 2015 verdiende voor het eerst een topvrouw het meest binnen de AEX-bedrijven: Nancy McKinstry van Wolters Kluwer. Foto: ANP

De topinkomens in het bedrijfsleven zijn vorig jaar met 5 procent gestegen. Doordat de bonussen met 23 procent zijn toegenomen, komt het inkomen per bestuurder uit op gemiddeld 4,4 miljoen euro (exclusief pensioenen). 

Dat meldt de Volkskrant op basis van eigen onderzoek naar de beloning van de bestuursvoorzitters van AEX-bedrijven. Het basissalaris van de topmannen en -vrouwen stegen met 4,4 procent tot ruim 1 miljoen euro.

Dat de bonussen zo hard stegen, komt vaak door de goede financiële resultaten van de bedrijven. Maar dat is niet altijd het geval: zo werden bij chemieconcern DSM de financiële doelen niet gehaald, maar kreeg de topman toch een aandelenbonus. Dat komt omdat de doelstelling voor het terugbrengen van de uitstoot van broeikasgassen wel werd bereikt.

Vrouw verdient het meest

Nancy McKinstry, topvrouw van informatiebedrijf Wolters Kluwer, verdiende het meest in de AEX-bedrijven. Zij streek vorig jaar 15 miljoen euro op, een vijfde meer dan het jaar daarvoor. Het is voor het eerst dat een vrouw bovenaan de lijst staat.

De VEB, die de belangen van particuliere beleggers vertegenwoordigt, noemde de beloning van McKinstry eerder al ‘buitensporig’. De beloning zou vergelijkbaar zijn met die van Shell, terwijl dat bedrijf veel groter is dan Wolters Kluwer.

Op plek twee en drie komen respectievelijk Erik Engström van Relx, het oude Reed Elsevier, en Heineken-topman Francois van Boxmeer die allebei een dikke 12 miljoen euro verdienden. Paul Polmann van Unilever weigerde een verhoging van zijn basissalaris, maar verdiende ook altijd nog meer dan 10 miljoen.

De Volkskrant bekeek 21 van de 25 AEX-bedrijven. Van de overige vier ondernemingen moet het jaarverslag nog verschijnen.

ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl